Espresso tonik, czyli espresso wymieszane z napojem na bazie chininy z pewnością Cię zaskoczy! Pozytywnie!
Lubisz kawę, nawet tę serwowaną na zimno, ale wszelkie kawowe miksy omijasz szerokim łukiem? Uważasz, że do kawy pasuje jedynie mleko, a tonik popijasz z ginem? No to Cię zaskoczymy! Espresso tonic jest z pewnością zaskakującym i pysznym połączeniem. I co ważne, z naszą pomocą napój tej przygotujesz w domowym zaciszu w mniej niż 5 minut.
Espresso Tonik składniki
Jest to jeden z prostszych kawowych napojów, do przygotowania potrzebujesz:
- espresso – pojedynczego lub podwójnego (polecamy to przygotowane z naszych ziaren Brazil Santos)
- toniku (nie byle jaki, ale o tym przeczytasz poniżej)
- kostek lodu – ilość uzależniona od temperatury
- owoców do dekoracji (w zależności od wybranego toniku)
- wysokiej szklanki
- pewnej ręki.
Każdy element układanki jest ważny.
Co do czego, czyli instrukcja krok po kroku
Największą trudnością , jaką napotkasz na drodze do przygotowania idealnego Espresso tonik jest kolejność! Tak! Nie możesz wlać wszystkiego na raz, gdyż powstanie niesmaczna piana! Aby uniknąć wtopy wlej do wysokiej szklanki espresso, następnie dodaj lód, potem delikatnie dolej tonik (lej po szklance, tak jak piwo). A na końcu dodaj owoce. Nie mieszaj! Podczas serwisu napój powinien mieć widoczne warstwy!
Jaki tonik wybrać
Tak naprawdę, wszystko zależy od Twoich preferencji. Nie musisz ograniczać się do napisu original na butelce. W sklepach znajdziesz wiele smakowych wersji toników. Dodając owoce możesz zasugerować się aromatem toniku, wyznacznikiem może być także kolor. My testowaliśmy:
- Schweppes bitter lemon, do którego dodaliśmy kawałki cytryny,
- Schweppes russchian, który posypaliśmy płatkami róży,
- Double Dutch cranberry & ginger, z dodatkiem poziomek i jagód.