Smak kawy zależy nie tylko od jakości ziaren użytych do jej przygotowania. Liczy się także metoda parzenia.
W ostatnich latach olbrzymią popularnością cieszy się Aeropress. To jedna z najmłodszych metod alternatywnego parzenia kawy. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim prostocie. Urządzenie składa się z tłoku i cylindra, do którego wsypujemy kawę i zalewamy wrzątkiem. Po wymieszaniu składników należy odczekać chwilę, odwrócić zawartość i przecisnąć kawę do kubka. Przygotowywanie kawy nie może być prostsze. W tym przypadku prostota idzie w parze z doskonałą jakością. Kawę z Aeropressu doceniają najlepsi bariści, którzy stają w szranki podczas Mistrzostw Świata w przygotowywaniu kawy tą metodą. Aeropress jest bardzo uniwersalny, pasuje do niego zarówno arabica jak i robusta.
Kolejnym sposobem przygotowywania kawy jest cold brew. O parzeniu możemy tu mówić tylko w metaforyczny sposób, ponieważ cold brew powstaje poprzez zalanie zmielonych ziaren zimną wodą. Po dziewięciu – dwunastu godzinach otrzymujemy kawę, która ma dokładnie takie same właściwości jak ta parzona przy użyciu gorącej wody. Do przygotowania cold brew świetnie nadają się kawy pochodzące z: Kolumbii, Etiopii czy Kenii. Prym wiedzie tutaj kawa arabica, która posiada charakterystyczny owocowy bukiet smakowy
Osobom rozpoczynającym przygodę z alternatywnymi metodami parzenia kawy polecamy french press. Na dnie naczynia umieszczamy kawę, zalewamy wodą, a następnie odsączamy kawę za pomocą tłoka i sitka. Moc kawy zależy od ilości wody i czasu parzenia. French press można kupić niemal w każdym sklepie, podstawowe wersje naczynia są tanie, ale uzyskany efekt parzenia jest bardzo satysfakcjonujący. Urządzenie jest również mało wymagające, jeśli chodzi o rodzaj użytej kawy. Sprawdzą się wszystkie mieszkanki.
Chemex a drip – różnice pomiędzy metodami parzenia kawy
Chemex to urządzenie wynalezione w 1941 roku, które od kilku lat robi furorę wśród metod przygotowywania kawy. Chemex jest niedrogi, a potrafi wydobyć z ziaren wszystko, co najlepsze. To dzban ze szkła, który kończy się przymocowaną rzemieniem drewnianą listwą. Z chemexu świetnie wychodzi zarówno kawa robusta jak i kawa arabica.
Drip natomiast, to metoda która polega na przelewowym parzeniu kawy. W specjalnym urządzeniu doprowadzana jest do wrzenia woda, która następnie zalewa zmieloną kawę. W dripie doskonale odnajdzie się świeżo palona kawa. Ten sposób wydobędzie z niej najwięcej aromatu.
Bez względu na to, o którą metodę parzenia wybierzesz, musisz korzystać dobrych ziaren. Tylko one dają gwarancję aromatycznej i smacznej kawy. Jeśli masz wątpliwości, jaka mieszkanka będzie dla Ciebie najlepsza – skontaktuj się z nami lub zacznij przygodę od zestawów degustacyjnych.