Metody parzenia kawy polecane przez profesjonalistów z Coffeeforyou.pl

Smak kawy zależy nie tylko od jakości ziaren użytych do jej przygotowania. Liczy się także metoda parzenia. 

W ostatnich latach olbrzymią popularnością cieszy się Aeropress. To jedna z najmłodszych metod alternatywnego parzenia kawy. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim prostocie. Urządzenie składa się z tłoku i cylindra, do którego wsypujemy kawę i zalewamy wrzątkiem.   Po wymieszaniu składników  należy odczekać chwilę, odwrócić zawartość i przecisnąć kawę do kubka. Przygotowywanie kawy nie może być prostsze. W tym przypadku prostota idzie w parze z doskonałą jakością. Kawę z Aeropressu doceniają najlepsi bariści, którzy stają w szranki podczas Mistrzostw Świata w przygotowywaniu kawy tą metodą. Aeropress jest bardzo uniwersalny, pasuje do niego zarówno arabica jak i robusta.

Kolejnym sposobem przygotowywania kawy jest cold brew. O parzeniu możemy tu mówić tylko w metaforyczny sposób, ponieważ  cold brew  powstaje poprzez zalanie zmielonych ziaren zimną wodą. Po dziewięciu – dwunastu godzinach otrzymujemy kawę, która ma dokładnie takie same właściwości jak ta parzona przy użyciu gorącej wody. Do przygotowania cold brew  świetnie nadają się kawy pochodzące z: Kolumbii, Etiopii czy Kenii. Prym wiedzie tutaj  kawa arabica, która posiada charakterystyczny owocowy bukiet smakowy

Osobom rozpoczynającym przygodę z alternatywnymi metodami parzenia kawy polecamy french press. Na dnie naczynia umieszczamy kawę, zalewamy wodą, a następnie odsączamy kawę za pomocą tłoka i sitka. Moc kawy zależy od ilości wody i czasu parzenia. French press można kupić niemal w każdym sklepie, podstawowe wersje naczynia są tanie, ale uzyskany efekt parzenia jest bardzo satysfakcjonujący. Urządzenie jest również mało wymagające, jeśli chodzi o rodzaj użytej kawy. Sprawdzą się wszystkie mieszkanki.

Chemex a drip –  różnice pomiędzy metodami parzenia kawy 

Chemex to urządzenie wynalezione w 1941 roku, które od kilku lat robi furorę wśród metod przygotowywania kawy. Chemex jest niedrogi, a potrafi wydobyć z ziaren wszystko, co najlepsze. To dzban ze szkła, który kończy się przymocowaną rzemieniem drewnianą listwą. Z chemexu świetnie wychodzi zarówno kawa robusta jak i kawa arabica.

Drip natomiast, to metoda która polega na  przelewowym parzeniu kawy. W specjalnym urządzeniu doprowadzana jest do wrzenia woda, która następnie zalewa zmieloną kawę. W dripie doskonale odnajdzie się świeżo palona kawa. Ten sposób wydobędzie z niej najwięcej aromatu.

Bez względu na to, o którą metodę parzenia wybierzesz, musisz korzystać  dobrych ziaren. Tylko one dają gwarancję aromatycznej i smacznej kawy. Jeśli masz wątpliwości, jaka mieszkanka będzie dla Ciebie najlepsza – skontaktuj się z nami lub zacznij przygodę od zestawów degustacyjnych.

Najpopularniejsze rodzaje kawy, które można przygotować z produktów CoffeeForYou.pl

  1. Latte macchiato

Nasza najdelikatniejsza propozycja. Bazą latte macchiato jest mocne espresso wlewane do podgrzanego i spienionego mleka. Charakterystyczne dla latte macchiato trzy warstwy, uzyskujemy wlewając najpierw na dno podgrzane mleko, a gdy mamy na powierzchni mleczną pianę – dolewamy po bocznej stronie naczynia espresso lub dwa.

  1. Mokka

Mokka to najlepsza kawa na poprawę nastroju. Połączenie kofeiny z czekoladą postawi na nogi każdego. Do jej wykonania polecamy świeżo paloną arabicę lub robustę z naszego sklepu.

  1. Espresso

Espresss, często błędnie nazywane ekspresso to mała, intensywnie pobudzająca kawa, pita w pośpiechu. Jest to świetna propozycja dla osób ceniących mocne doznanie kofeinowego uderzenia, które wyostrzają procesy poznawcze i poprawiają koncentrację. Cechy charakterystyczne to: wyrazisty zapach, smak i czarna jak smoła barwa.

  1. Ristretto

Ristretto to propozycja dla wszystkich zwolenników mocnego uderzenia, bo to pobudzająca esencja, która zawiera w sobie moc podwójnego espresso. Należy jednak podkreślić, że napar ristretto ma cierpki smak więc na pewno nie jest to kawa dla wszystkich. Cechą charakterystyczną jest używanie do ristretto dwa razy mniejszej ilości wody niż  w przypadku przygotowywania espresso. Stąd charakterystyczny skondensowany smak.

  1. Americano

To kawa, która  jest podawana w naczyniu, o pojemności ponad 150 ml. Niezwykle ważne jest jednak to, żeby ścianki naczynia dobrze trzymały ciepło, bo to optymalizuje jakość zaparzonej kawy. Do americano świetnie nadaje się kawa ziarnista do ekspresu. Ta propozycja to świetna opcja dla wszystkich, którzy preferują moc espresso, ale w rozwodnionej wersji.

  1. Cappuccino

Cappuccino serwuje się w filiżance o pojemności maksymalnie 200 ml. Sekretem tego rodzaju kawy jest mleczna pianka. Idealna powinna spełniać dwa warunki: mieć co najmniej jeden centymetr grubości i nie zawierać jakichkolwiek pęcherzyków powietrza. Przy przygotowywaniu cappuccino bardzo ważne jest zachowanie kolejności, najpierw do filiżanki trafia kawa, potem na czarną taflę powinna trafić mleczna pianka. Nigdy odwrotnie!

  1. Cafe latte

W tej  propozycji niezwykle ważna jest odpowiednia kompozycja, na którą składa się nalany na spód szklanki syrop smakowy, espresso i mleko. Pamiętaj, aby do Cafe latte podawać łyżeczkę, która pozwoli na wymieszanie wszystkich składników..

 

Podsumowanie:

Nieważne jaki rodzaj kawy preferujesz, w naszym sklepie znajdziesz wszystkie niezbędne składniki do jej przygotowania.  Świeżo palona kawa ziarnista od CoffeeForYou to gwarancja jakości i smaku. Zapraszamy do zakupów!

Bezalkoholowe przepisy z kawą w tle

  1. Kochamy kawę, dlatego jej smak wykorzystujemy nie tylko w tradycyjny sposób. Eksperymentujemy w kuchni i  z przyjemnością podzielimy się z Tobą przepisami na desery z wykorzystaniem espresso naszych ziaren
    1. Smoothie kawowe

    Smoothie kawowe to połączenie porannego zastrzyku energii z pożywnym śniadaniem. W naszym smoothie znajduje się między innymi jogurt z chroniącą nasz organizm mikroflorą bakteryjną. Smoothie może też być wzbogacone takimi prozdrowotnymi produktami takimi jak: banany czy siemię lniane. Wystarczy dobry blender, dobra kawa, jogurt i ulubione dodatki. Polecamy szczególnie osobom, które preferują lżejsze śniadania.

    1. Musli czekoladowo – kawowe

    Musli czekoladowo – kawowe z naszym wydaniu to prawdziwa naturalna bomba energetyczna. Do jego wykonania używamy nie tylko espresso, ale także orzechów, migdałów i gorzką czekoladę. To idealne śniadanie przed ciężkim dniem, albo po ciężkiej nocy.

    1. Owsianka kawowa

    Twierdzisz, że rano nie masz czasu na pożywne śniadanie? Mamy dla Ciebie propozycję: nocną owsiankę kawową! Wystarczy wieczorem zalać płatki espresso i wstawić do lodówki. Rano dodasz ulubione dodatki:  bakalie, wiórki czekoladowe lub owoce  i energia na cały poranek gwarantowana.

    1. Muffinki kawowe

    Muffinki to jeden z najprostszych i najszybszych do wykonania deserów. Nawet jeśli słabo radzisz sobie w kuchni, możesz śmiało sięgnąć po ten przepisy. Wychodzi każdemu

    1. Mus kawowo – czekoladowy

    Kawa i czekolada to bardzo eleganckie połączenie. Warto temu musowi poświęcić chwilę. Jako dodatków możesz użyć bitej śmietany lub ulubionego dżemu.

    1. Tarta kawowa

    To nasza najbardziej czasochłonna propozycja, ale obiecujemy – nie zawiedziesz się. Pamiętaj, aby ciasto mocno schłodzić w lodówce – tylko wówczas będzie idealnie kruche. Dobra kawa, kruche ciasto i owoce – dla nas nie ma lepszego połączenia.