Kawa lepszej i gorszej jakości. Jak ją odróżnić?

Na rynku znajduje się kawa lepszej i gorszej jakości. Nie musisz być wytrawnym kawoszem, żeby wiedzieć, w jaki sposób wybrać odpowiednie ziarna. Nie musisz też dysponować dużą sumą pieniędzy, by popijać w domowym zaciszu wyborne espresso. Wszystko, co powinieneś wiedzieć znajdziesz w tym artykule.

Matka natura wyposażyła nas w zmysły, z których powinniśmy korzystać zawsze, także w czasie podejmowania decyzji zakupowych. Wzrok, węch i smak to nasza najlepsza broń względem nieuczciwych producentów artykułów spożywczych. Dzięki nim bez problemu Z tym że: oczu, nosa i kubków smakowych powinniśmy używać umiejętnie. Co to oznacza? Przede wszystkim zamiast zachwycać się kolorystyką opakowania, skup się na treściach przedstawionych na etykiecie. Czytaj je ze zrozumieniem, a z pewnością będziesz zadowolony z zakupu. Kawa lepszej i gorszej jakości nie będzie pojawiać się w twojej filiżance, bo zawsze wybierzesz produkt wysokiej jakości.

Kawa lepszej i gorszej jakości – co to oznacza

W pogoni za jakością nie zapominaj o tym, co lubisz i co Ci smakuje. Kawę trzeba degustować. Wybierając produkty do testów, skup się na następujących informacjach:

  1. Kraju pochodzenia
  2. Rodzaju kawy – jeżeli jest to mieszanka, sprawdź skład procentowy
  3. Wysokości upraw
  4. Mocy ziaren
  5. Aromacie i nutach smakowych
  6. Poziomie kwasowości
  7. Rodzaju body
  8. Stopniu, sposobie i miejscu wypalenia
  9. Daty palenia – im świeższy termin, tym lepiej, gdyż ziarna przez parę tygodni po wypaleniu zachowują maksimum właściwości.
  10. Namiarach na producenta – dobra kawa, to taka z której podmiot odpowiedzialny jest dumy.
Ziarna Coffee For You to produkt najwyższej jakości.

Wszystkie te dane, pozwolą Ci wybrać kawę dobrej jakości, która jednocześnie będzie najbardziej dopasowana do Twoich potrzeb. Pamiętaj im więcej szczegółów zdradza producent na temat swojego produktu, tym mniej zaskoczony będziesz tym co znajdziesz w środku.

Czym różni się kawa wypalana przemysłowo od tej wypalanej w sposób rzemieślniczy

Co więcej, opakowanie kawy powinno mieć wentyl, gdyż dobrej jakości kawa musi „oddychać”. Jest to jeden ze sposobów zapewnienia wysokiego poziomu produktu.

Dobrą jakości kawy po prostu czuć

W kulinariach popularna jest zasada, aby nie jeść nic, co organizm odbiera jako brzydko pachnące. Jeśli nad talerzem zatykasz nos, istnieje duże prawdopodobieństwo zatrucia. Z kawą jest podobnie, może nie odchorujesz paru łyków espresso, tak poważnie jak zepsutego mielonego, ale lepiej odbierać sygnały, które wysyła organizm. Zapach kawy jest jednym z najprzyjemniejszych na świecie, czując go ciało szykuje się na chwilę wytchnienia. Błogość i relaks nie idą w parze ze smrodem. Możesz mieć pewność, że brzydki zapach nie towarzyszy kawie dobrej jakości. Jej wyróżnikiem nie jest także ledwo wyczuwalny aromat.

ODWIEDŹ NASZ SKLEP I ZNAJDŹ KAWĘ DLA SIEBIE

Twoja czujność powinna się podnieść, gdy po otwarciu zauważysz nierówne, połamane ziarna. Ziarna wysokojakościowej kawy powinny być równe, pełne i podobne do siebie. Oczywiście ich kolor uzależniony jest od stopnia wypalenia, ale zawartość opakowania powinna być do siebie podobna.

Jeżeli jednak mimo wątpliwości zapachowych weźmiesz łyk kawy i poczujesz drażniący smak, to znaczący sygnał, którego nie możesz zignorować. Ta kawa nie będzie twoją ulubioną. Każdy z nas ma odmienny gust, może zdarzyć się tak, że kawa jest dobrej jakości, ale nie trafia w twoje kubki smakowe. A jak ustaliliśmy na początku, picie kawy ma przede wszystkim sprawiać ci przyjemność.